ارزش تعلیم یک مسئله دینی
زنی خدمت حضرت فاطمهی زهرا علیها السلام رسید و عرض کرد: مادر پیری دارم که در مورد نمازش چند سؤال داشت، مرا خدمت شما فرستاد تا آنها را بپرسم. آن بانوی ارجمند به تمام سؤالهای او پاسخ داد. آن زن آنقدر زیاد سؤال کرد که پیش خود شرمنده شد و عرض کرد: دیگر شما را به زحمت نمیاندازم.
فاطمهی زهرا علیها السلام فرمود: هر چه میخواهی بپرس، اگر صد هزار دینار طلا به کسی بدهند که بار سنگینی را به بالای بامی ببرد خیال میکنی بر او دشوار میآید؟ عرض کرد: نه. فرمود: هر مسئلهای که من جواب بدهم بیشتر از فاصلهی بین زمین و عرش که پر از مروارید باشد به من پاداش میدهند. پس من از کسی که بار سنگینی میبرد شایستهترم که ناراحت نشود. از پدرم (پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله) شنیدم که فرمودند: علمای شیعهی ما وقتی در روز قیامت محشور میشوند، خلعتهایی به اندازهی علم و جدّیت شان در راه ارشاد بندگان جایزه میگیرند به طوری که به یکی از ایشان یک میلیون حلّهی نور داده میشود.
آن گاه منادی از طرف پروردگار ندا میدهد: ای کسانی که کفالت و سرپرستی یتیمان آل محمد صلی الله علیه و آله را به عهده داشتید هنگامی که آنها به پدرهای خود دست رسی نداشتند! اکنون شاگردان شما همان یتیمهایی که عهدهدار کفالت آنها بودید در حضور شمایند، از خلعتهای علوم دنیا به آنها بدهید، آن گاه به هر یک از شاگردان به اندازهای که علم آموخته خلعت میدهند، به طوری که به بعضی از آنها تا صد هزار خلعت میرسد، همین طور آن شاگردانی که به شاگردان خود خلعت دادهاند، نصیب و بهرهی آنها رانیز دو چندان میکنند تا دو برابر از مقداری که قبل از دادن به شاگردان داشتند دارا باشند.
در این هنگام فاطمه علیها السلام به آن زن فرمود: متوجه باش یک تار از این خلعتهای نوری هزار هزار برابر بهتر است از آنچه خورشید بر آن تابیده و با آن قابل مقایسه نیستند. چگونه میشود بین این دو فضیلت قائل شد با این که بهرههای دنیا با آلام و ناراحتیها همراه است.
منبع: پند تاریخ به نقل از بحار الأنوار